Alan Adı

Mersin Domain ( Alan Adı ) Nedir?

Domain (Alan Adı) sizin, yada sahip olduğunuz şirketin Internetteki kimliğidir. İnternette yer almak için baş vurduğunuzda size bir Internet protokol numarası verilir. Buna IP Adres (Internet Protokol adres) denilmektedir. İnternetteki her bilgisayarın bir IP adresi vardır. Diğer bir bilgisayarla bağlantı kurabilmek için karşı bilgisayarın IP adresinin tanınmış olması gerekir. Örneğin sizin bilgisayarınızın IP adresi 77.166.133.255 'dir. İnternetteki diğer bilgisayarlar, sizi bu IP numarası sayesinde bulurlar. Domain ise bu numaranın sadece bir görüntüsüdür. Bir Anlamda Kısayoldur. Yani Siz browserinizin adres çubuğuna IP numaralarını yazmak yerine O IP numaralarının kodlandığı domainler i yazarak istediğiniz siteye ulaşırsınız. Domain bu anlamda hafızada kalması zor olan IP numaralarının daha kolay kullanımını sağlar. Kısaca özetlemek gerekirse domain IP adreslerinin harfler şeklinde kodlanmasıdır. Alan adınızın uygun, kolay ve hatırlanabilir olması önemlidir.

Siz de Internet'e bağlandığınızda bilgisayarınıza bir IP adresi atanıyor. Ancak çoğu kullanıcının IP adresi dinamiktir, yani servis sağlayıcınızda o an boş bulunan bir IP adresi atanır. Bu yüzden her bağlantıda IP adresinizin son numarası değişir. Modemi her açıp kapamanızda IP adresi değişir.

Domainler genel olarak iki ana gruba ayrılırlar:

1. Uluslar arası domainler:

Bu tip domainler ABD'den ICAAN konsorsiyumuna kayıtlı firmalardan alınır. Bu domainler de ilk başvuran alır kuralı geçerlidir. Bu ne demektir? Bu şu demektir. Size veya firmanıza uygun bir domaini sizden önce herhangi birisi başvurmamışsa üzerinize kayıt edebilirsiniz. Şayet alınmışsa; ya alan kişi ile irtibat kurup yüksek meblağlar ödeme durumunda kalırsınız yada farklı bir isimde yeni bir domain alırsınız. Bu domainlerin diğer bir özelliği de kayıt sırasında herhangi bir belge istenmemesidir. Bundan dolayı günlük hayatta kullandığımız kelimelerden, şehir ve bölge adlarına, sektörel terimlerden, ünlülerin adlarına kadar her şey domain olarak kaydedilmektedir. Neden kaydediliyor diye aklınıza bir soru geldiyse cevabı şu; bütün bu domainler ilerde lazım olur düşüncesi yüzünden kaydedilmektedir. Yani ilerde çok para eder düşüncesi ile. Uluslar arası domainler uzantılarına göre de sınıflandırılır; en çok bilinen uzantılar .com, .net, ve .org'dur.

2. Coğrafi veya yerli domainler:

Bu domainler de uluslar arası domainler gibi aynı uzantılara sahiptir. Aralarında ki farka gelince. Bu domainler de tescil edildikleri ülkenin internet takısı domainin sonuna gelir. Örneğin domaini Türkiye'den almışsanız domainin sonuna Türkiye'nin internetteki uzantısı .tr eklenir. Bu domainlerin tescil işlemlerini Türkiye'de ODTÜ yürütmektedir. Yerli domainlerde ilk başvuran alır kuralı geçerli değildir. Ayrıca ODTÜ kendisine verilen yetkiyle nom.tr, k12.tr ve gen.tr uzantılarında domainde tescil etmektedir.

Domain Uzantıları

Domain uzantıları web sitelilerini yapılma amaçlarına göre özelleşmesi için kullanılırlar. Bu uzantılar şu şekildedir.

com.tr : Belge ile alınan sadece şirketler için
web.tr : İnternete özel çalışanlar için
gen.tr : Genel Olarak herkezin alabileceği türk alan adı
com : Ticari kuruluşlar için
net : Çalışma alanı internet olan kuruluşlar için
org : Dernekler, Organizasyonlar için
gov : Devlet kuruluşları için
edu : Eğitim kuruluşları için
mil : Askeri kuruluşlar için
ac : Akademik kuruluşlar (Bazı ülkelerde karşılığı .edu dur)
tv : Tv kanalları için oluşturulmuş uzantılardır.   diğer .tr  domainler ; 

biz.tr     .info.tr     .org.tr     .net.tr     .gov.tr     .tv.tr     .bel.tr     .tel.tr     .name.tr     .gen.tr     .web.tr     .av.tr      .dr.tr     .k12.tr     .edu.tr     .pol.tr     .bbs.tr    .tsk.tr     .kep.tr


Türkçe Domain İsimleri

Domain isimlerinde türkçe karakter kullanabilmeyi sağlayan bir yeniliktir. Bu sayede domain isimlerinde türkçe karakterler ı,ş,ğ,ü,ö,ç içeren alan adlarıda kullanılabilmektedir.

Türkçe dil desteği olan web tarayıcısı ve ve türkçe dil paketi yüklü olan bir bilgisayardan ve dünyanın her yerinden kullanılabilecek bir sistem olması avantaj olmakla beraber, e-posta sistemlerinin henüz yaygın destek sağlamaması sonucu mail gönderme konusunda bazı sorunlar yaşanması muhtemeldir.

DNS (Domain Name System)

Domain Name System yani domain isimlendirme sistemi denilen DNS, IP adresleri ile alan adı arasındaki bağlantıyı kurmak amacıyla geliştirilmiş bir sistemdir. Bu sayede kullanılması pek pratik olmayan IP adresleri ile kolay anlaşılabilir domain isimleri ilişkilendirilmiş olur. Örneğin bizim dns lerimiz ;  ns3.dolgunhost.com ve ns4.dolgunhost.com

DNS sayesinde IP adresinin hangi bilgisayara bağlı olduğu ve sitenin yeri belirlenir ve istediğiniz yere ulaşırsınız.

Alt Domain

DomainName.com şeklinde alabileceğiniz, ana domaine bağlı fakat farklı bir hesap yaratabileceğiniz domainler anlamına gelmektedir.

Örnek: http://altdomain.domain.com  - webtasarim.dolguntasarim.com gibi

Domain Sorgulama: Herhangi bir domain isminin bir başkası adına tescil edilip edilmediğini sorgulamak için kullanılır.
Arattığınız domain name (Alan Adı) dolu ise domain sahibininin girdiği kişisel bilgilerini görebilirsiniz.

Alan Adı Almadan Önce Sorgulamak İçin Tıklayınız    - Danışmak ve İletişim İçin : 0546 898 9992


Copyright © 2017 Mersin Web Tasarım Yazılım Hizmetleri - Sosyal Medya Takip Reklam ve Yönetimi - Her Hakkı Saklıdır.
Metropol İş Merkezi C Blok No 53 - Merkez / MERSİN
Tel: 0546 898 99 92  Fax: 0546 89 89 999 2   E-mail: bilgi@dolguntasarim.com


Telif Hakkı © 2005 Dolgun Tasarım Hizmetleri | Mersin Web Tasarım :İbrahim DOLGUN Mersin Hosting :Dolgun İnternet Hizmetleri